Allt du behöver veta om coola och hållbara livsstilar!

FIRE med smarta val – gå i pension tidigt

FIRE är en livsstil med målsättning att bli oberoende ekonomiskt, det är en förkortning för “Financial Independence Retire Early” och syftar till att man så småningsom ska kunna sluta arbeta helt.

Sparsam livsstil med smarta val

Begreppet FIRE var myntat av en kanadensisk bloggare, Mr, Money Mustache – eller Peter Adeney som är hans “off stage” namn. Adeney praktiserade själv livsstilen, han var bara 30 år när han sa upp sig från sitt jobb och gick i pension. Idag finns rörelsen FIRE över hela världen, även i Sverige. Det är en sparsam livsstil där man tänker man och planerar för framtiden.

Grundidén med FIRE

FIRE är byggt på att man ska maximera sitt sparande och göra investeringar så att man lägger grunden till en passiv inkomstkälla för resten av livet. Om man hela tiden har ett inflöde som klarar de månatliga utgifterna kan man pensionera sig långt mycket tidigare än vid normal pensionsålder.

  • Minska utgifter, lev sparsamt och maximera sparformer
  • Tjäna så höga inkomster du kan
  • Investera så mycket du kan för att grunda passiv inkomst

Tidig pensionering

Det är en dröm för så många människor att kunna pensionera sig tidigt och ägna sig åt det man vill. Du behöver bara ha en genomsnittlig inkomst för att klara av att göra detta och uppnå den ekonomiska friheten i framtiden. Inga måsten, du ställer väckarklockan när du själv vill och du kan ägna tid åt de projekt du vill prioritera, eller något helt nytt. Om du har anammat FIRE tror du heller inte på turen att vinna en miljonvinst på lotteri, du vill istället garantera ditt oberoende genom att spara.

Det är ganska smart att leva enligt FIRE-konceptet eftersom man prioriterar sunt och blir av med överkonsumtion samt gör välplanerade inköp.