Allt du behöver veta om coola och hållbara livsstilar!

Är vinkännare din nya livsstil?

Tycker du också att vinbeskrivningar som tobak, sura körsbär, salta stenar och läder låter pretentiöst? Kanske till och med obegripligt? Lugn, du är inte ensam om att tycka att vinvärlden ibland kan vara lite snobbig och oinbjudande. Det behöver dock inte vara svårt att skapa sig en grundläggande förståelse för vin och de olika smakprofilerna. Att ha vin som intresse är kul och kan ibland bli en livsstil.

Lär dig om vin

Att lära sig mer om olika druvsorter och vinregioner är både kul och användbart. Att kunna välja vin med självförtroende, oavsett om det är på restaurangen eller i butiken, känns bra. Kanske kan du i framtiden även hjälpa nära och kära att välja passande viner. Vin är en komplex produkt som produceras i ett stort antal olika områden. Det finns tusentals olika druvsorter, vilket gör att du alltid kan lära dig mer. Du behöver dock inte bli vinexpert på en gång. Med grundläggande kunskap kommer du snabbt att märka att du får en större förståelse för de vanligaste druvsorternas smakprofil.

Nyckeln för att lära sig mer om viner är att prova olika sorter. För att komma igång med vinprovningen kan du beställa hos Vinoteket som erbjuder viner med hemleverans. Hos Vinoteket hittar du viner från alla världens hörn. Här hittar du framförallt ett brett sortiment av klassiska druvsorter som cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc. Ett tips till dig som är nybörjare är att börja med de vanligaste druvsorterna först. Lär dig hur de doftar och smakar samt var de odlas. När du fått en förståelse för detta kommer det vara lättare att förstå mindre vanliga druvsorter och vinregioner.

Ha en tydlig metod

Det räcker inte med att dricka vin för att bli en vinkännare. Om du vill lära dig mer om vin är det viktigt att du har en tydlig metod. Börja med att beställa viner som passar ditt ändamål. Om du vill lära dig om de klassiska druvsorterna så bör du köpa viner som är gjorda av dessa druvor. Om du istället vill lära dig mer om ett specifikt vinland eller till och med en vinregion kan beställa viner därifrån. På Vinotekets hemsida är vinerna tydligt kategoriserade, vilket gör det lätt för dig att välja de viner som passar ditt ändamål.

Därefter är det viktigt att du tar anteckningar för att komma ihåg de olika smakerna och karaktärsdragen hos de olika vinerna. Sist men inte minst bör du testa att matcha mat och vin. Du kan exempelvis testa att matcha champagne med mat och hitta de bästa smakkombinationerna.